Vraag een gratis offerte

Premies

Renovatiepact 2050: elk huis energiezuinig tegen 2050

clock min. reading time

De bouwsector en de Vlaamse regering slaan de handen in elkaar om tegen 2050 alle huizen en appartementen in Vlaanderen energiezuinig te maken. Het Renovatiepact 2050 is een ambitieus plan waarvoor de regering onder andere de energiepremies hervormt. Maar er komt ook een ‘woningpas’ voor elke woning, met een stappenplan om de woning op de lange termijn energiezuinig te maken.

Verouderd woningpatrimonium

Hoewel de renovatie- en energiepremies de afgelopen jaren heel wat mensen hebben aangezet om hun woning zuiniger te maken, staat Vlaanderen nog vol met slecht geïsoleerde huizen. Er zijn al heel wat passiefwoningen, maar voor elke energiezuinige villa of appartement met topisolatie en hoogrendementsglas is er ook een verouderd rijhuis of een oude boerderijwoning waar amper sprake is van isolatie. 70 procent van alle woningen dateert van vóór 1970. Een groot deel daarvan heeft nog geen dakisolatie of dubbele beglazing – toch minimumvereisten anno .

Renovatiepact 2050: langetermijnvisie voor alle woningen

De huidige Vlaamse regering is daarom gaan samenzitten met de bouwsector. In september 2015 stelden zij samen het Renovatiepact 2050 voor, een verbintenis om alle woningen in Vlaanderen energiezuinig te maken tegen 2050. Hoewel nog niet alle maatregelen helemaal zijn uitgeklaard, neemt de Vlaamse overheid zich voor om het volgende te doen:

  • Elk huis en appartement in Vlaanderen moet tegen 2050 even zuinig zijn als eentje dat in 2015 werd gebouwd en dus een maximaal E-peil van 60 heeft. De gemiddelde energiescore van de Vlaamse woningen zou op die manier met 75 procent moeten verbeteren.
  • Een concreet doel bepalen voor elke woning is, volgens deze regering, al een eerste belangrijke stap. Zo weten eigenaars én bouwondernemingen vanaf nu hoe hoog ze de lat moeten leggen voor renovaties.
  • Het EPC-attest wordt in de toekomst uitgebreid tot een heuse ‘woningpas’, een soort digitaal paspoort van de woning, dat wordt doorgegeven van eigenaar op eigenaar. Die woningpas zal niet alleen de informatie over de energieprestatie van de woning bevatten, maar ook andere gegevens over de woonkwaliteit. Het belangrijkste is echter het renovatie-advies, een stappenplan op maat van elke woning om de woning naar een hoger niveau te tillen.
  • Voor nieuwbouwwoningen verandert er niets ingrijpends. Vanaf nu hoort elke nieuwe woning een E-peil van 30 of lager te hebben. De kunst is om nu al zo energiezuinig mogelijk te bouwen, want een extra laag E-peil levert je een aantrekkelijke E-peilpremie

Zie jij het verschil tussen pvc en aluminium ramen?

Samenwerking met de bouwsector

Het Renovatiepact 2050 moet uiteraard nog verder vorm krijgen, maar het ziet er erg veelbelovend uit. Een belangrijke troef is dat de bouwsector helemaal ‘on board’ is. De sector is tevreden met de norm voor 2050. Tot voor kort waren de meningen namelijk erg verdeeld over de zin of onzin van woningrenovaties. Als alle huizen ooit energieneutraal moeten worden, en maar zoveel energie gebruiken als ze zelf produceren, is renovatie eigenlijk geen haalbare piste. Dan kun je oude woningen beter afbreken en vervangen door nieuwbouw, stellen experts. Met E-peil 60 als norm, ligt dat helemaal anders. Dankzij het Renovatiepact 2050 is er nu een haalbaar en toch ambitieus traject om het bestaande woningpark te behouden en energiezuinig te maken.

Ontdek Elegant
Ontdek Decalu