Ben je aan het verbouwen? Dan doe je wellicht een vreugdedansje als je huis winddicht is, want dat betekent dat de laatste hand aan de ruwbouw is gelegd. Nieuwbouw bestaat namelijk uit twee delen: de ruwbouw en de afwerking. De eerste fase neemt het meeste tijd in beslag. Het buitenschrijnwerk wordt geplaatst en het huis wordt langs binnen volledig beschermd tegen de weersomstandigheden. Naast winddicht, is de ruwbouw meestal ook waterdicht.
Zodra de woning wind-en waterdicht is, kan de afwerkingsfase beginnen. Dit omvat alle werken met betrekking tot de binnenkant van je woning: van elektriciteit en verwarming tot het laatste likje verf op de muur. Nu ben je bijna klaar om in je droomhuis in te trekken!
Een winddichte woning. Het klinkt vanzelfsprekend: een woning die bestand is tegen wind. Toch zijn er geen concrete richtlijnen over wat er al dan niet onder deze noemer valt. Bij het ondertekenen van een contract voor een winddichte oplevering let je dus het best op een gedetailleerde opsomming van de werkzaamheden. Is de gevelafwerking inbegrepen? Zijn er rioleringsvoorzieningen? Worden er dakgoten en afvoerbuizen voorzien? Is het dak volledig afgewerkt? Onthoud: een geïnformeerde bouwheer (of -vrouw) is er twee waard.
Hou rekening met de seizoenen en het wisselvallige weer in België. In de winter is het aangeraden onafgewerkte ruwbouw te beschermen tegen de weersomstandigheden. Regen, sneeuw en vorst zijn nefast voor onder meer de stenen, gevel en de isolatie wanneer de ruwbouw nog niet wind- en waterdicht gemaakt is. Bovendien bestaat de kans dat de stenen verkleuren of dat de mortel slecht hecht.
Ramen en deuren zijn niet alleen bepalend voor het uitzicht en het comfort van je woning, ze hebben ook een invloed op de lichtinval, isolatie. Plus op de wind-en waterdichtheid van je huis. Deceuninck raam-en deurprofielen garanderen een uitstekende lucht-, wind- en waterdichtheid.
Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator