Veel mensen willen graag energiezuinig wonen. Je huis verwarmen of afkoelen is nu eenmaal een dure aangelegenheid. In een energiezuinige woning gaat de temperatuurregeling als vanzelf: in de winter gaat er amper warmte verloren en in de zomer blijft het aangenaam koel. Hoe werkt dat juist?
Energiezuinigheid is vooral een kwestie van een goede isolatie. Een huis zonder isolatie verliest constant warmte door de muren, het dak en de vloer. Om de binnentemperatuur constant te houden, moet je dus steeds energie toevoegen. Zo verlies je veel stroom en geld.
In een goed geïsoleerde woning laat de schil veel minder warmte door, waardoor je minder moet verwarmen. Het is ondertussen gebruikelijk en verplicht om je muren en dak goed te isoleren, maar ook ramen en deuren zijn belangrijk. Warmte glipt naar buiten door de kleinste openingen.
Een goed geïsoleerde woning is energiezuinig, maar kan niet zonder een ventilatiesysteem. Terwijl er in oude huizen constant lucht ontsnapt, zijn energiezuinige woningen quasi luchtdicht. Nieuwe woningen worden daarom uitgerust met mechanische ventilatiesystemen die de uitwisseling van gebruikte lucht en frisse buitenlucht op een efficiënte manier reguleren. Het ventilatiesysteem voert vochtige en vervuilde lucht af uit de badkamer, keuken en wasplaats en zorgt voor de toevoer van verse lucht in de leefruimtes.
Luchtdichtheid is een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerend ventilatiesysteem. De isolatiekwaliteit en luchtdichtheid van je ramen en deuren is daarom bepalend voor de energiezuinigheid van je woning. Kies niet alleen voor dubbel of drievoudig glas, maar ook voor isolerende raamprofielen. De beste materiaalkeuze voor luchtdichte ramen en deuren is PVC, dat aanzienlijk beter isoleert dan aluminium en minder onderhoud vergt dan houten profielen.
Wil jij ook een luchtdichte en energiezuinige woning, die niet alleen gezond is om in te wonen, maar die je ook veel geld uitspaart? Met de energiecalculator bereken je snel hoeveel je kan besparen met de PVC-ramen van Deceuninck.