Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Nieuwbouw kopen of toch maar renoveren? Wij helpen je kiezen!

clock min. reading time

Op zoek naar een betaalbare woning? Dan sta je voor een moeilijk dilemma: koop je een nieuwbouw met alles erop en eraan, of neem je een te renoveren pand onder handen? Beide hebben hun voor- en nadelen, zowel qua kostprijs als qua comfort en esthetiek. Lukt het je maar niet om een beslissing te nemen? Lees dan zeker onderstaand overzicht!

Kostprijs: oordeel pragmatisch

Is de kostprijs van een woning het belangrijkste criterium? Dan lijkt de keuze snel gemaakt. Bij een te renoveren woning ligt de aankoopprijs in de meeste gevallen namelijk een stuk lager dan bij een state-of-the-art-nieuwbouwwoning. Toch is enige nuance hier op zijn plaats. Zo worden de renovatiekosten van een bestaande woning vaak onderschat. Bovendien speelt ook je persoonlijke smaak een cruciale rol. Hou zeker rekening met volgende vragen:

  • Ben je geen fervente doe-het-zelver of beschik je niet over een netwerk van betaalbare werkkrachten? Dan kan een renovatie bijzonder duur uitvallen. Een sleutel-op-de-deur-woning is wellicht een betere keuze.
  • Zijn charme en authenticiteit je belangrijkste graadmeters? Dan is een renovatie te verkiezen boven een nieuwbouw. Het origineel is altijd beter dan de kopie …
  • Wil je je niet blauw betalen aan energieverbruik? Dan is een nieuwbouw wellicht meer je ding. Hoewel je vandaag ook met een grondige renovatie de energiezuinigheid van een woning gevoelig kunt opkrikken.

Hoeveel kan jij besparen met ramen in PVC?

 

Een oude woning blijft een oude woning

Hoe grondig je ook renoveert, een gerenoveerde woning zal nooit het comfort en de isolatieprestaties van een nieuwe woning evenaren. Voor liefhebbers van een op-en-top energiezuinige woning is nieuwbouw dus de meest logische keuze. Wie het onderste uit de kan wil halen, heeft daarbij drie keuzes:

  • Lage energiewoning: De naam zegt het zelf: in een lage energiewoning wordt alles in het werk gesteld om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Het gemiddelde verbruik ligt rond de 30 kWh/m² vloeroppervlakte op jaarbasis voor koeling en verwarming.
  • BEN-woning: Bijna-EnergieNeutrale woningen zijn niet alleen energiezuinig, de weinige energie die ze nodig hebben halen ze ook nog eens uit hernieuwbare energiebronnen. De netto-energiebehoefte voor verwarming in een BEN-woning is gelijk aan of lager dan 70 kWh/m².
  • Passiefhuizen gaan nóg een stapje verder. In deze woningen is er een minimale nood aan energie dankzij superieure isolatie, luchtdichtheid en slimme oriëntatie. De netto-energiebehoefte wordt er teruggebracht naar 15 kWh/m².

Tip: Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, pvc-ramen en -deuren  of aluminium ramen en -deuren zijn onmisbaar. Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Download een gratis brochure!

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator