Zoals je wellicht al vernomen hebt, is de woonbonus sinds januari 2015 een bevoegdheid van de gewesten. Terwijl Brussel en Wallonië de hypothecaire aftrek voorlopig ongemoeid laten, ging Vlaanderen wél over tot een hervorming. De woonbonus werd er geschrapt en vervangen door een minder voordelige belastingvemindering. Maar wat betekent dat nu concreet? Ontdek hier de reële impact van het Vlaamse beleid op je hypothecaire lening.
Het basisbedrag van de kredietaflossing dat aanspraak maakt op de Vlaamse woonbonus, daalt van 2.280 euro tot 1.520 euro. Zolang het om je enige woning gaat, kan dit basisbedrag in de eerste tien jaar van je hypothecaire lening worden verhoogd met 760 euro, en nog eens met 80 euro als je drie of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar waarin de lening werd afgesloten.
Terwijl de federale woonbonus geïndexeerd werd, is dat bij de hervormde Vlaamse woonbonus niet meer het geval, althans niet voor de inkomstenjaren 2014 tot 2017. Bovendien wordt de effectieve belastingbesparing niet meer berekend op basis van de marginale aanslagvoet (maximaal 50%), maar op basis van een vast tarief (40%). De jaarlijkse belastingbesparing bedraagt hierdoor maximaal 912 euro per persoon.
Een opvallend gevolg van de woonbonushervorming is dat de aankoop van een tweede woning fiscaal voordeliger uitdraait dan de aankoop van de eigen woning (waar je gedomicilieerd bent). De nieuwe Vlaamse regels voor de woonbonus hebben namelijk alleen betrekking op hypothecaire kredieten afgesloten voor de eigen woning. Voor andere onroerende goederen blijft de oude, federale woonbonus van kracht.
Wist je dat je ook kunt besparen op je woonbudget dankzij hoogisolerende pvc-ramen? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers. Liever eerst wat meer informatie? Vraag een gratis brochure aan!