Vraag een gratis offerte

Premies

Bouwen en verbouwen in 2015: wat verandert er?

clock min. reading time

Weinig sectoren waar de regelgeving zo snel verandert als de bouwwereld. Premies die het ene jaar nog gretig aftrek vinden, zijn het volgende jaar misschien al wegbezuinigd. Heb je concrete bouw- of verbouwplannen in 2015? Dan bereid je je maar beter grondig voor. Zeker als je geen premies, belastingverminderingen of andere voordelen wil mislopen. Geen nood: met volgend overzicht slaap je op beide oren.

Vaarwel woonbonus

Je hebt het ongetwijfeld al ergens gehoord of gelezen: de woonbonus in zijn huidige vorm is voorgoed verleden tijd. Toch is er geen reden tot paniek. Wie in 2014 al een lening had lopen, blijft dezelfde voordelen genieten (belastingvermindering die overeenkomt met de huidige fiscale aftrekbaarheid). Wie ná 1 januari 2015 een lening afsluit, blijft niet met lege handen achter maar krijgt een belastingvermindering tegen een vast tarief van 40 procent. In Brussel blijft het huidige stelsel behouden tot minstens 2017.

Verbouwen wordt duurder

Hoe je het ook draait of keert, renoveren wordt in 2015 duurder. Een overzicht van enkele maatregelen die de totale kostprijs de hoogte in drijven:

  • Energetische versus gewone renovatie. Vanaf het begin van deze maand wordt voor de energienormen een onderscheid gemaakt tussen deze twee renovatietypes. Bij een energetische renovatie (vervanging van technische installaties zoals de verwarming) mag het E-peil (maat voor de energieprestatie van een woning) niet hoger liggen dan 90.
  • Van renovatiepremie naar belastingvermindering. Een belangrijke overheidsbesparing is de omzetting van de populaire Vlaamse renovatiepremie in een belastingvermindering, gespreid over een periode van drie jaar. Wil je nog van de renovatiepremie profiteren? Dat kan tot de zomer van 2015 via een overgangsregeling.

Strengere passiefnorm in Brussel

Woon je in de hoofdstad? Dan moet je rekening houden met de strengere passiefnormen voor nieuwbouw en verbouwingen. Sinds dit jaar zal de maximale verwarmingsbehoefte jaarlijks maar 15 kWh/m2 per jaar mogen bedragen en de globale energiebehoefte 45 kWh/m2. De maatregelen kaderen binnen de ambitie van Brussel om zich te profileren als ecologische hoofdstad. Ook op het vlak van luchtdichtheid worden er strengere eisen verwacht.

Wist je dat je ondanks de aangepaste steunmaatregelen toch flink wat kan besparen in 2015? Door te investeren in hoogisolerende ramen en deuren maak je het verschil. Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Of vraag een gratis brochure aan voor meer informatie.