Vraag een gratis offerte

Premies

Alles wat je moet weten over de dakisolatiepremie

clock min. reading time

Wist je al dat het dak (of de zoldervloer) van elke Vlaamse woning tegen 2020 energiezuinig moet zijn? Concreet betekent dit dat het dak, de ramen en de muren aan nieuwe isolatienormen zullen moeten voldoen. Want betere isolatie betekent een lager energieverbruik én minder schadelijke CO2-uitstoot. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning voldoet aan die nieuwe normen, en waarmee moet je zeker rekening houden?

Dakisolatie

Nieuwbouwwoningen komen niet in aanmerking voor dakisolatiepremies, omdat die sowieso al onder de nieuwe norm vallen. Is je woning minstens vijf jaar oud en nog niet voldoende geïsoleerd? Neem dan snel een geregistreerde aannemer onder de arm! Hij zal je helpen de juiste isolatiematerialen te kiezen. En een leuke kers op de taart: premies voor werken uitgevoerd door een geregistreerde aannemer zijn een pak hoger dan premies voor wie zelf aan de slag gaat.

De professionals en verdelers van Deceuninck zijn er om je te helpen en je wegwijs te maken in het aanbod van duurzame dakrandoversteken, die perfect passen in een duurzaam woonconcept. Vooral als je ze combineert met isolerende gevelbekleding.

Dakisolatiepremie

De overheid voorziet in een belastingvermindering die 30 procent van de kostprijs voor dakisolatiewerken bedraagt, met in 2014 (aanslagjaar 2015) een plafond van 3 040 euro. De werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer en het isolatiemateriaal moet een warmteweerstand (Rd) van minstens 2,5 m² K/W hebben.

In Vlaanderen kun je voor de isolatie van je dak- of zoldervloer een premie krijgen van de netwerkbeheerder, op voorwaarde dat je woning aangesloten is op het elektriciteitsnet vóór 1 juni 2006. De premie bedraagt dan:

  • 6 euro per m² (Rd-waarde minstens 3.5)
  • 7 euro (Rd minstens 4)
  • 8 euro (Rd-waarde minstens 4,5)

Wie zelf isoleert, kan een beroep doen op de helft van die premies en maximumbedragen.

Energielening Lokale Entiteit

Met een energielening kan je energiebesparende verbouwingswerken aan je woning financieren. Dat komt van pas wanneer je bijvoorbeeld je dak of gevel  isoleert, of wanneer je ervoor kiest voor superisolerende ramen te installeren. Je kunt maximaal 10.000 euro lenen. Dit bedrag moet worden terugbetaald over een periode van 5 jaar. In de meeste – maar niet in alle – Vlaamse gemeenten is er  een zogenaamde Lokale Entiteit, waar je terechtkunt om een energielening aan te vragen. Ook als je in Brussel woont, kun je aanspraak maken op premies voor isolatiewerken.

Ga tot slot zeker na of er gemeentelijke steunmaatregelen gelden in de gemeente waar je woont.