De hoogkwalitatieve ramen en deuren van Deceuninck worden vervaardigd uit een kunststof genaamd ‘polyvinylchloride’ of kortweg pvc. Dat het een bijzonder veelzijdig materiaal is, staat vast, want behalve voor ramen en deuren wordt pvc ook gebruikt om buizen, auto-onderdelen en zelfs vloeren te maken. Maar wat is pvc nu precies?
Polyvinylchloride is een synthetische stof die ontstaat wanneer vinylchloride (ook chlooretheen genoemd) gepolymeriseerd wordt. Dat betekent dat de kleine koolwaterstoffen in vinylchloride worden samengevoegd tot een lange keten. Zowel pvc als andere kunststoffen zoals polystyreen en polypropeen worden op die manier gemaakt.
Pvc werd – per toeval – ontdekt in 1838, en opnieuw in 1872, maar kreeg pas in de jaren 1920 praktische toepassingen. Wat pvc zo interessant maakt in vergelijking tot andere kunststoffen, is dat de grondstoffen goedkoop zijn en dat pvc makkelijk te bewerken is. Bovendien is pvc bijzonder stabiel, slijtvast, licht en duurzaam. Het gaat bijzonder lang mee en kan nadien gerecycleerd en opnieuw gebruikt worden.
Om die redenen worden heel wat voorwerpen in onze onmiddellijke omgeving van pvc vervaardigd. Wist je bijvoorbeeld dat deze zaken uit pvc bestaan?
Daarnaast is pvc het materiaal bij uitstek voor ramen en deuren. In Europa, maar ook elders in de wereld, heeft pvc sinds de jaren 80 materialen als hout en aluminium vervangen als belangrijkste grondstof voor raamprofielen. De lichtheid, uitstekende isolatiewaarde en duurzaamheid zijn doorslaggevende troeven voor buitenschrijnwerk.
Deceuninck produceert zijn eigen pvc en doet ook al lang aan pvc-recyclage. Sinds kort doet het bedrijf dat ook volledig zelf op haar terreinen in het West-Vlaamse Diksmuide. Door gebruikte pvc-profielen te recycleren en opnieuw te gebruiken, sluit Deceuninck de kringloop en draagt het zijn steentje bij aan een duurzamere samenleving.
Hoeveel kan jij besparen met ramen in PVC?