Deceuninck, met hoofdvestiging in het West-Vlaamse Gits, produceert al meer dan 75 jaar kunststof raam- en deurprofielen. Echter, kunststof heeft anno 2019 een niet al te beste reputatie: iedereen wil zo weinig mogelijk ‘plastiek’ in zijn leven. Nochtans worden we er dagelijks mee geconfronteerd: thuis, op het werk, op school. Dat is begrijpelijk want kunststof, in al zijn varianten, is een dankbaar materiaal. Dit geldt tevens voor de producten van Deceuninck. Een kunststof raam die vandaag wordt geplaatst, zal naar verwachting meer dan 50 jaar dienst kunnen doen zonder zware verouderingsverschijnselen en met een minimum aan onderhoud. Ook op het vlak van isolatie scoort kunststof opmerkelijk beter dan het alternatief aluminium raam: dankzij de lagere thermische geleiding behaalt een kunststofraam tot drie keer hogere thermische isolatie-efficiëntie. Tenslotte heeft een evolutie in het design ervoor gezorgd dat er voor elke smaak een mooi en tijdloos ontwerp voorhanden is.
De belangrijkste boodschap is echter dat PVC kunststof in principe oneindig herbruikbaar is. En het is hier dat de vernieuwde recyclage unit van Deceuninck een cruciale rol speelt. Op de site zal op jaarbasis zo’n 45.000 ton kunststof worden gerecycleerd. Dit is vergelijkbaar met twee miljoen oude ramen die van storting of verbranding worden gevrijwaard. De unit zal tot vier keer meer afval kunnen verwerken dan tot nog toe het geval was. Door deze investering wordt Deceuninck Recycling de grootste recycler van harde kunststof in de Benelux.
“Het is een absolute must onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.” Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck, vertelt: ”Building a sustainable home is onderdeel van onze belofte aan de klanten en dat betekent voor ons produceren van ‘sustainable’ producten, en ervoor te zorgen dat het ganse proces op een duurzame en efficiënte manier verloopt. We focussen op circulariteit. Het start met de inzameling van zowel post consumer en post industrieel afval. Vervolgens, in het recyclage proces, worden eerst de onzuiverheden verwijderd en wordt de kunststof gescheiden van de andere materialen zoals rubber, glas, metalen, siliconen, en andere plastics. Daarna sorteren we op kleur en worden de kunststof resten verwerkt tot een wit of gekleurd granulaat dat zal dienstdoen als nieuwe kwalitatieve grondstof die kan worden ingezet voor de productie van nieuwe profielen en bouwproducten. Door op die manier de keten volledig te sluiten, verkleinen we onze ecologische impact aanzienlijk. Want voor elke kilo gerecycleerd materiaal wordt er om en bij de twee kilo CO2 uitgespaard. Bovendien verbruiken we bij dit proces tot 90% minder energie dan bij de aanmaak van ‘virgin’ kunststof.”
Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie die toelaat om kunststof afval van alle mogelijke kleuren en samenstellingen samen te verwerken, inclusief profielen die glasvezel bevatten. Hierdoor mag de nieuwe unit zich trots als een schoolvoorbeeld van circulaire economie voorstellen. Tevens wordt Deceuninck minder afhankelijk van externe grondstofleveranciers en schommelende grondstofprijzen.
Het bedrijf is met deze nieuwe recyclagefabriek niet aan zijn duurzame proefstuk toe: reeds in 1999, exact twintig jaar geleden, ondertekende de firma als één van de eerste bedrijven in de regio het West-Vlaams ‘Charter Duurzaam Ondernemen’, een hulpinstrument om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu, sociaal en economisch vlak. Recyclage zit zonder meer in het bedrijfs-DNA verankerd: reeds in de jaren ’80 begon Deceuninck samen met externe partners zaagafval uit de raamproductie ateliers op te halen. Bovendien was Deceuninck één van de eersten die het EuCertPlast certficaat ontvingen, een erkenning voor bedrijven die postconsumer kunststoffen recycleren. Recentelijk kwam daar ook het VinylPlus product label bij dat wordt toegekend aan bedrijven die duurzame producten aanbieden, geproduceerd binnen duurzaam opgezette processen.
Op vandaag bevat reeds 15 procent van de Deceuninck raam- en deurprofielen gerecycleerde kunststof maar de ambitie om dit minstens te verdubbelen is sterk aanwezig. Of hoe ecologie en economie elkaar geenszins in de weg moeten staan.