Voor mensen met een beperking is het in Vlaanderen allesbehalve evident om een job te vinden. Amper 40% van de 500.000 Vlamingen met een handicap heeft werk. Bij Deceuninck hebben we wel enkele mensen met een beperking in dienst. Dankzij aangepaste werkplekken kunnen zij hun talenten optimaal benutten. Minister van Werk Monica De Coninck geeft ons personeelsbeleid alvast een pluim: “Deceuninck bewijst dat mensen met een functionele beperking uiterst waardevol blijven voor een bedrijf.”
Tot in 2000 werkte onze collega Paul Toussaint op de afdeling waar PVC-profielen geproduceerd worden. Een van de zeldzame arbeidsongevallen bij Deceuninck maakte daar helaas een eind aan. Paul raakte met zijn knie geklemd tussen twee containers. Toch betekende dat niet het einde van zijn carrière bij onze onderneming, vertelt preventieadviseur Jean-Vasco Degryse: “We vonden het onze morele verantwoordelijkheid om Paul na zijn arbeidsongeval alle kansen te geven tot wedertewerkstelling.”
Paul heeft nooit de moed laten zakken en was altijd enthousiast om opnieuw aan de slag te gaan. In 2002 kwam hij weer halftime bij ons werken. “Met aangepaste banken maakten we een werkpost op maat. Paul hoefde geen zware profielen meer te tillen en kon afwisselen tussen staande en zittende houdingen. Ten slotte werd het personeel extra gebriefd en gesensibiliseerd”, legt Jean-Vasco uit. In 2010 werd Pauls been wegens ondraaglijke pijn geamputeerd. Zijn werkpost werd verder aangepast, zodat hij toch kon blijven werken. Een geschenk uit de hemel, zegt Paul: “Thuis zitten is goed voor zes maanden, maar daarna loop je de muren op.”
“Dankzij aangepaste instructies functioneren onze werknemers met een beperking hier perfect. Bij Deceuninck nemen we hun mogelijkheden als uitgangspunt. Als je hun een aangepaste job aanbiedt, groeien ze zonder problemen uit tot een meerwaarde voor ons bedrijf”, aldus nog Jean-Vasco.
De succesvolle wedertewerkstelling van mensen met een beperking past volledig binnen onze missie en waarden: building a sustainable home. Dit niet alleen door te focussen op duurzame materialen en 100% recycling, maar ook door een duurzame band op te bouwen met onze klanten en personeel. Onze sterke reputatie is te danken aan het feit dat onze werknemers trots zijn om voor Deceuninck te werken en elke dag opnieuw topprestaties te leveren.
Ons uitzonderlijke personeelsbeleid is ook minister van Werk Monica De Coninck niet ontgaan. “Het is mijn rotsvaste overtuiging dat het consequent opteren voor deze dubbele duurzaamheid noodzakelijk is om een toekomst te geven aan de industriële activiteiten in ons land, en het noodzakelijke vertrouwen te geven aan werknemers die zich dagelijks inzetten.”“Het uitgangspunt bij Deceuninck is nagaan welke competenties iemand heeft of in staat is te verwerven. Het is een benadering die ik ook als minister volledig onderschrijf en in al mijn activiteiten en initiatieven altijd heb nagestreefd en zal blijven nastreven”, benadrukt De Coninck.