Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest september 2021

clock min. reading time

Gemakkelijke oplossingen die onze gebouwen gezond houden

De COVID-19-pandemie heeft ons meer dan ooit bewust gemaakt van het belang van de luchtkwaliteit in onze gebouwen. Zuivere lucht en ventilatie in gebouwen zijn uitgegroeid tot een topprioriteit. Maar een gezond gebouw vraagt meer dan alleen zuivere lucht, aldus de Nederlandse architect Wouter Stoer. Zijn architectenbureau, dat gevestigd is in Groningen, is gespecialiseerd is het zoeken naar technologisch laagdrempelige oplossingen om gebouwen gezond te houden.

“Mensen hebben nogal de neiging om technologie als een zaligmakende oplossing voor alle problemen te zien. Maar door de zaken vanuit een architecturaal standpunt te bekijken en suboptimale oplossingen te vermijden, kun je de technische ingrepen minimaliseren en gebouwen financieel leefbaar maken”, aldus Stoer.

Een van Stoers voorbeelden is het kindcentrum De Kronkelaar in Groningen, waar Onix een enorm groot, geplooid dak voor ontworp dat wel een beetje weg heeft van een vliegend tapijt. “Onder het dak werd als uitbreiding voor iedere klasgroep een soort buitenkamer gecreëerd”, legt de architect uit. “Tegelijk beschermt het dak tegen de zon”. Lees het volledige interview met Wouter Stoer hier.

 

Modern architecture

 

Het belang van het juiste glastype voor maximale prestaties

Moderne beglazing doet veel meer dan alleen maar de koude buiten houden. In combinatie met moderne profielen en armaturen houdt het glas de warmte binnen, beschermt het tegen overmatige opwarming en te veel lawaai van buiten én het kan zelfs inbraakwerend werken.

Pools productmanager en glasdeskundige Dawid Nijak legt uit hoe de vele eigenschappen van beglazing bepalend zijn voor de isolatiewaarde en prestaties ervan op het vlak van warmteoverdracht, akoestiek, veiligheid en gebruiksgemak. Lees het volledige artikel hier.

 

Modern architecture   Dawid Nijak

 

Gratis opleidingsprogramma om het culturele erfgoed af te stemmen op moderne klimaatambities

Ons culturele erfgoed speelt een bijzonder grote rol in de klimaatveranderingsproblemen waarmee de wereld van vandaag af te rekenen krijgt. Beschermde gebouwen hebben niet genoeg warmte-isolatie om de CO2-uitstoot te beperken en vaak zijn de verwarmings- en koelingssystemen ervan verouderd waardoor hun energieverbruik torenhoog is. De meeste beschermde gebouwen moeten dan ook dringend op een duurzame manier worden gerenoveerd om aan de energie-efficiëntiestandaard te voldoen en ons te helpen onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Daarop voortbouwend slaan de Kroatische Green Building Council (Croatia GBC) en de Poolse Sendzimir Foundation de handen in elkaar en organiseren een opleidignsprogramma rond duurzaam renoveren in de culturele-erfgoedsector als onderdeel van het Climate Mitigation in Heritage Buildings-project.

Respect voor de bouwrichtlijnen voor beschermde gebouwen is uiteraard een van de centrale elementen van het programma, dat een online training van één maand en fysieke workshops omvat. Het programma focust op essentiële bouwaspecten zoals funderingen en kelders, plafonds, binnen- en buitenisolatie, verwarming en koeling, ventilatie en hernieuwbare energie. De online trainingssessies vinden plaats tussen 4 oktober en 7 november 2021; de fysieke workshops eind 2021 en begin 2022 in Zagreb, Rijeka en Koprivnica. Meer informatie vindt u hier.

 

Modern architecture