In onze maandelijkse omzwervingen in de wereld van de architectuur en het design nemen we je deze keer mee naar België waar circulair bouwen in opmars is en virtual reality en AI in de bouwsector steeds belangrijker worden. We blikken ook alvast vooruit naar het Spaanse Edifica-seminarie over passiefwoningen en duiken in een Italiaanse studie over het leven in een wereld na de klimaatverandering. Tot slot bekijken we ook een nieuw architecturaal ontwerp voor een wijnmakerij van naderbij, dat zijn inspiratie haalt bij het biologische fermentatieproces.
Circulair bouwen is binnen de bouwsector een van de belangrijkste uitdagingen voor de nabije toekomst. In België toont het succes van het project Green Deal Circulair Bouwen aan dat circulariteit enorm veel potentieel biedt. De Green Deal, een initiatief van Vlaanderen Circulair, OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw, moedigt bedrijven aan om te experimenteren met circulariteit. De bedoeling is om de innovatie te versnellen en een groenere en meer circulaire bouwsector te creëren.
Meer dan 350 Vlaamse bedrijven en organisaties hebben zich voor dit project geëngageerd. Het was een overdonderend succes met niet minder dan 160 unieke projecten die op tal van niveaus nieuwe toepassingen en principes creëren. Lees hier meer over het project.
Een van de belangrijkste focuspunten bij Deceuninck vandaag is ervoor te zorgen dat circulair bouwen de standaardmethode wordt. Met het Phoenix-project – een serie van 100% gerecycleerde raam- en deurprofielen die we momenteel aan het lanceren zijn in de Benelux – en de Deceuninck-recyclagefabriek in Diksmuide, deelt het bedrijf zijn sterke intenties en groene ambities.
De FOD Economie heeft recent een campagne gelanceerd om KMO’s en zelfstandigen beter vertrouwd te maken met artificiële intelligentie (AI). Als onderdeel van die campagne, die nog loopt tot november 2021, onderzoekt de FOD welke de best practices zijn om die boodschap kracht bij te zetten. Kmo’s en zelfstandige bouwaannemers die gebruikmaken van AI of de technologie al gebruikt hebben, worden uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Je ontdekt er hier alles over.
Deceuninck is vastbesloten om hierin een pioniersrol op te nemen en investeert op dit moment dan ook zwaar in de ontwikkeling van een virtuele trainingsmodule voor zijn extrusieafdeling. Met deze educatieve VR-tool biedt het bedrijf zijn medewerkers de technische basistraining waarmee ze de processen kunnen leren kennen. Lees hier meer over dit VR-opleidingstraject.
‘Edifica’ is de naam van een seminarie en tentoonstelling over passiefwoningen en bouwproducten met een lage emissiewaarde. Het evenement gaat door van 1 tot 3 september 2021 in de Spaanse stad Pamplona. Het evenement is ontstaan binnen het Passivhaus Consortium als een manier om de duurzame en gezonde passivhaus-bouwmethode te promoten in Spanje.
Professionals en bezoekers kunnen elkaar ontmoeten in de tentoonstellingsruimte Jardines de la Ciudadela in Pamplona. Daar kunnen ze dan ideeën met elkaar uitwisselen en bijdragen aan de toekomst van lage-emissiebouw. Tal van producenten, waaronder ook Deceuninck, zullen er aanwezig zijn om er hun engagement te bekrachtigen en een aantal van hun relevante passiefhuisprojecten te delen. Lees hier meer over het evenement (Spaanstalig artikel).
De klimaatverandering heeft nu al een impact op onze manier van leven, en die zal alleen nog maar sterker worden. De Italiaanse architecten van W-LAB vroegen zich dan ook af: hoe zal ons leven eruitzien in het tijdperk na de klimaatverandering? Hoe zullen onze huizen eruitzien, in een scenario dat zich laat kenmerken door natuurrampen en ander onheil? Om op die vraag een antwoord te bieden, heeft W-LAB zelfvoorzienende huizen ontworpen waarin je in extreme omstandigheden kan wonen.
Als onze planeet op een dag geteisterd zou worden door hoge temperaturen en natuurrampen, moeten we als mensen een manier vinden om ons aan te passen aan die nieuwe omstandigheden. We zullen verplicht worden om niet alleen de plaats waar we leven te herevalueren, maar ook hoe we kunnen overleven met zeer beperkte middelen. De Italiaanse architecten van W-LAB hebben een voorstel ontwikkeld voor een perfecte habitat in deze fascinerende toekomst na de klimaatverandering. Je ontdekt er hier alles over (Italiaans artikel).
Het bekende Tsjechische architectenbureau CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers heeft interessante ontwerpplannen voorgesteld voor een nieuwe wijnmakerij. Het ontwerp heeft de mosterd gehaald bij het biologische fermentatieproces van wijn, wat geleid heeft tot een fantastische, golvende geometrie. Het project bevindt zich nog in de ontwerpfase, maar ze hebben de ambitie om met dit ontwerp een grote invloed uit te oefenen op de hedendaagse architectuur.
“We wilden de essentie van de wijnproductie weergeven”, zegt architect Ondřej Chybík. “We hebben de geperste druiven laten fermenteren en zagen dat de koolstofdioxide die daarbij vrijkwam, tal van vormen aannam in de mengeling. We hebben die samenstelling gefotografeerd en omgezet in een digitale vorm.”
De wijnmakerij zal gebouwd worden in Zuid-Moravië, de vierde grootste regio van de Tsjechische Republiek. Lees er hier meer over.