Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest april 2023

clock min. reading time

Inclusieve architectuur: diversiteit in design

Aangezien ca. 1 miljard mensen oftewel 15% van de wereldbevolking moet leven met een beperking, zijn inclusiviteit en toegankelijkheid een topprioriteit voor de architectuursector. En daarbij gaat het veel verder dan louter regels en wetten naleven.

Aan de hand van weldoordachte ontwerpstrategieën, zoals het gebruik van contrasterende kleuren en natuurlijke lichtinval, wordt het voor mensen gemakkelijker om hun weg te vinden in gebouwen en de ruimte correct in te schatten. Zeker voor de oudere bevolking,

die tegen 2050 naar schatting zal verdubbeld zijn. Wellicht zal zich dat in de architectuur- en ontwerpsector uiten door bredere trappen en gangen, flexibele en aanpasbare ruimtes, en het gebruik van eenvoudige materialen die de toegankelijkheid ten goede komen. Daarnaast kan er bij het ontwerpen van meubels ook rekening worden gehouden met verschillende lichaamsvormen en contextuele behoeften. Ten slotte kunnen data-analyse en het in kaart brengen van steden helpen bij het identificeren van goed toegankelijke zones én mogelijke obstakels.

Architecten moeten hun ontwerpaanpak, beleidsmaatregelen en codes voortdurend aanpassen aan een inclusievere wereld. Flexibiliteit en de integratie van innovatieve en holistische benaderingen in het ontwerpproces zijn daarbij essentieel.

Sluit je aan bij de inclusiviteitsrevolutie in de architectuursector door meer te lezen over dit thema.

 

Van zombiewoestenij tot bloeiende gemeenschap

Ooit gehoord van ‘The Last of Us’? Die televisieserie is gebaseerd op het gelijknamige videospel dat zich afspeelt in een post-apocalyptische zombiewereld. Een van de iconische locaties in de reeks is een verlaten winkelcentrum in Calgary, Alberta, dat momenteel een opmerkelijke transformatie ondergaat en wordt omgebouwd tot bestemming met gemengd gebruik.

Het ambitieuze reconversieproject staat onder leiding van Dialog, een architectenbureau uit Calgary, en Primaris REIT uit Toronto. Het plan is om bepaalde delen van de buitenstructuur van het winkelcentrum te behouden en om te vormen tot openluchthandelsruimte, die wordt aangevuld met nieuwe woontorens. Het residentiële gedeelte, dat de naam ‘Northland’ heeft meegekregen en wordt ontwikkeld door Deveraux, omvat 229 wooneenheden gaande van studio’s tot driekamerappartementen, aangevuld met moderne voorzieningen zoals een fitnesscenter, buitenkeukens en een hondenweide.

Naast de nieuwe wooneenheden en handelsruimtes zal ook het parkeerterrein worden vernieuwd. Er wordt daarbij getracht om zoveel mogelijk van de bestaande materialen te hergebruiken en zo weinig mogelijk afval te produceren om de milieu-impact van het project beperkt te houden. Ondanks de recente zombie-invasie is het doel van dit ambitieuze project om nieuw leven in het verouderde winkelcentrum te blazen en een levendige, verbonden gemeenschap te creëren voor zowel bewoners als bezoekers.

Lees hier het volledige verhaal.

 

Van Gogh schildert tegen de klimaatverandering

Architectenbureau MVRDV uit Rotterdam heeft een unieke manier gevonden om de vermaarde schilder Vincent Van Gogh te linken aan het prangende thema van de klimaatverandering. In samenwerking met de Van Gogh Homeland Foundation, pretpark De Efteling en regionale administraties onthulde MVRDV zijn ambitieuze plannen voor een reeks grootschalige projecten in het zuiden van Nederland, waaronder de Van Gogh Homeland Experience, de Van Gogh Homeland Biënnale en het Van Gogh Homeland Atelier.

Die projecten omvatten installaties zoals hedendaagse ‘superduinen, tuinbouwtorens, regenkamers en serres’ die bezoekers onderdompelen in de gevolgen van de klimaatverandering. De eerste biënnale, die in 2025 op het programma staat, omvat tentoonstellingen in openlucht rond het thema van de klimaatverandering en Van Goghs visie op het Brabantse landschap.

Volgens Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV, is het niet de bedoeling om de bezoekers te vervelen met droge feiten en cijfers over de klimaatverandering, maar om hen de gevolgen ervan aan den lijve te laten ondervinden. En hoe kan deze dringende boodschap beter worden overgebracht dan via de fascinerende kunst van Vincent Van Gogh, die zijn bezoekers ongetwijfeld zal weten te boeien met zijn inspirerende verhalen?

Meer over het project.