Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest April 2021

clock min. reading time

In de aprileditie van onze Industry Digest bekijken we een interessante Franse tool om de energie-efficiëntie van gebouwen te meten, een duidelijke eis voor ecologische nieuwbouw in Nederland, nieuwe Belgische brandveiligheidsvoorschriften en het opvallende succesverhaal van modulaire COVID-hospitalen in Roemenië.

Nederlandse bouw- en milieuorganisaties eisen groene woningbouw

Nederland gaat de komende tien jaar bijna een miljoen nieuwe woningen bouwen. Om ervoor te zorgen dat het groene karakter van de Nederlandse steden en gemeenten niet in gevaar komt, heeft een groep ontwikkelaars, banken en milieuorganisaties de handen in elkaar geslagen. Samen lieten ze een krachtig statement horen, waarmee ze benadrukken dat dit een uitgelezen moment is om de biodiversiteit ten goede te beïnvloeden.

Tot de bezorgde partijen behoren milieuorganisaties als Natuur & Milieu, NL Greenlabel en de Vogelbescherming Nederland. Maar ook grote bouwbedrijven als Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM Wonen en Heijmans tonen hun engagement.

In het manifest ‘Building for Nature’ maakt de groep de Nederlandse overheid duidelijk dat natuur een essentieel onderdeel hoort te zijn van alle nieuwbouwprojecten die het komende decennium uit de grond worden gestampt. Ze verwachten dat er een ‘natuurnorm’ wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord van premier Mark Rutte. “We hebben duidelijke wetgeving nodig die garandeert dat mens en natuur in harmonie kunnen leven”, zegt Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development. Lees hier verder.

Dutch government pressured to ‘build for nature’

Het Franse SEREINE-project introduceert een nieuwe energiemeetmethode die voor de hele energiesector van grote waarde kan worden. Wat de methode zo bijzonder maakt, is het feit dat dit de enige operationele methode is die de thermische prestaties van een gebouw in minder dan 24 uur betrouwbaar kan meten. Voor alle partijen die werken rond energie-efficiëntie – van ontwikkelaars en projecteigenaren tot overheden – zou deze methode een echte gamechanger kunnen zijn.

Ambitieuze samenwerking

SEREINE is een onderdeel van het PROFEEL-programma, dat via innovatie gebouwen en woningen energiezuiniger wil maken. Het wordt geleid door het Franse Agence Qualité Construction (AQC) en gecoördineerd door het Centre Scientifique et Technique du Bâtiment (CSTB).

Sinds 2019 werken meer dan 20 onderzoekers en technici aan het SEREINE-project, verspreid over 7 publieke en private onderzoeksorganisaties. Het team sloeg de handen in elkaar met vertegenwoordigers van de hele renovatiesector – van vaklui, over ontwerpbureaus en architecten tot projecteigenaren en meetspecialisten. Het hoofddoel van het project is om nieuwe methodes te ontwikkelen die energie-efficiëntie in kaart kunnen brengen, rekening houdend met de verschillende behoeften van alle betrokken partijen. Lees het hele verhaal hier.

New energy efficiency measurement tool

Nieuwe brandveiligheidsvoorschriften verduidelijkt

Brandwerende technieken vormen een belangrijk aandachtspunt in de hedendaagse bouwsector. De brand in de Londense Grenfell Tower die in 2017 voor een internationale schokgolf zorgde, zette heel wat in beweging en leidde tot een reeks nieuwe voorstellen en strengere regelgeving om gebouwen veiliger te maken in geval van brand. In België ligt nu een nieuwe stapel wetten op tafel, klaar om ingevoerd te worden.

Om deze belangrijke nieuwigheden toe te lichten, organiseerde de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) onlangs een digitaal seminarie. Sven Eeckhout, Senior Project Manager bij de afdeling Akoestiek, Gevels en Schrijnwerkerij van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCP) zoomt er in op de komende regelgeving, en spitst zich toe op gevels. Deze nieuwe regels zullen naar verwachting in het najaar van 2021 bij Koninklijk Besluit worden gepubliceerd, zodat ze uiterlijk op 1 juli 2022 in werking kunnen treden. Lees hier verder voor meer details.

New Belgian fire safety regulations explained

Roemeens architectenbureau ontwerpt COVID-hospitalen

 Het Roemeense architectenbureau Tessaract heeft in totaal 7 modulaire ziekenhuizen ontworpen sinds de COVID-pandemie vorig jaar uitbrak. De ziekenhuizen, waar ernstige en middelzware gevallen van COVID-19-patiënten kunnen worden behandeld, zijn opgebouwd uit containers die normalerwijze leeg en ongebruikt zouden blijven in de Roemeense havens van het land.

Raluca Șoaita, de oprichter van Tessaract Architecture, zegt dat het team geen moment aarzelde om in actie te komen toen de pandemie begin 2020 West-Europa bereikte. Het bureau, dat gespecialiseerd is in infrastructuren voor de gezondheidssector, slaagde erin om de eerste modulaire constructies te bouwen tegen een scherpe prijs van € 6.000 per container. Het team is ervan overtuigd dat deze modules in de toekomst hergebruikt kunnen worden voor allerlei andere sectoren, zoals de logistiek, industrie en landbouw. Lees het volledige verhaal hier.

Modular COVID hospitals rise in Romania